Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
Zmiany w przepisach 2023 - co muszę wiedzieć?
No i zaczynamy dyskusję, bo widzę, że ludzie już się zagubili w tych wszystkich zmianach przepisów budowlanych na 2023 rok. Postanowiłem więc założyć ten wątek, żeby trochę rozjaśnić sytuację. W końcu kto jak nie ja? Jestem na bieżąco z tymi zmianami i postaram się wyjaśnić co i jak. Przygotujcie się na solidną dawkę wiedzy, tylko proszę bez łez – zmiany są do przetrawienia nawet dla laika.
Odpowiedz
A więc tak, pierwsza sprawa to podwyższenie standardów energetycznych dla nowych budynków - wprowadzają tzw. WT2021, czyli wymagania dotyczące zużycia energii przez budynek. Co za tym idzie? Więcej inwestycji w izolacje i systemy ogrzewania, a także projektowanie bardziej energooszczędne od samego początku. I pamiętajcie o tych słynnych "prawie zeroenergetycznych" – brzmi jak frazes marketingowy, ale teraz to realny wymóg prawny. Druga ważna kwestia to obowiązek instalacji odnawialnych źródeł energii (OZE) w domach jednorodzinnych. Tak więc panele słoneczne stają się normą a nie eko-fanaberią.
Odpowiedz
No i jeszcze jedno – od lipca 2023 wszelkie nowe pozwolenia na budowę będą musiały zawierać plan zarządzania odpadami budowlanymi. To jest istotne! Kto nie ma tego punktu ogarniętego może mieć problem z inspektoratem. Wiesz co mnie bawi? Że część osób nadal myśli, że to tylko biurokratyczny bajer i ich to nie dotyczy... A potem płacz i zgrzytanie zębów jak przyjdzie grzywna.
Odpowiedz
A skoro już jesteśmy przy temacie śmieci, to ciekawe czy ludki zdają sobie sprawę z nowej definicji odpadów komunalnych oraz zasad ich segregacji? Teraz to już nie tylko 'papier', 'plastik', 'szkło' i 'reszta'. To cała filozofia sortowania według skomplikowanego klucza - a każdy nietrafiony śmieć to potencjalna kara finansowa dla niewinnego mieszkańca albo dewelopera który zapomniał o właściwym oznakowaniu pojemników.
Odpowiedz
No dobrze, ale wróćmy do konstrukcji budynków - regulacje dotyczące barier architektonicznych też poszły do przodu. Już nie wystarczy rampa dla wózków czy szerokie drzwi - teraz projektanci muszą myśleć globalnie o dostępności swoich obiektów dla wszystkich grup społecznych i wiekowych. Nie można pomijać nikogo - dzieci, seniorów czy osób niepełnosprawnych.
Odpowiedz
Ach no i jeszcze ostatnia rzecz przed którą chciałem ostrzec naszych niedzielnych architektów – nowe prawo wprowadza również obowiązek uzyskania oceny oddziaływania akustycznego dla pewnych typów inwestycji. Jeśli więc planujesz postawić blok mieszkalny koło autostrady albo salon gier obok biblioteki – lepiej zainwestuj w solidną izolację akustyczną albo szykuj się na opiniowanie przez specjalistów od hałasu.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości