![]() |
|
Jak dobrać odpowiednią moc grzejników? - Wersja do druku +- Forum remontowanie (https://remontowanie.info.pl) +-- Dział: Instalacje (https://remontowanie.info.pl/forumdisplay.php?fid=9) +--- Dział: Dobór mocy grzejników (https://remontowanie.info.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Jak dobrać odpowiednią moc grzejników? (/showthread.php?tid=107) |
Jak dobrać odpowiednią moc grzejników? - recovery - 11-05-2025 Chyba znów jakaś mądra głowa zaczęła sobie łeb rozkminiać, jak dobrać moc grzejników. Pewnie to jakiś pan profesor od termodynamiki, co myśli, że ma patent na wszystko. Ale wiesz co? Ja mam swoje sposoby na to! Po prostu kupuję najmocniejsze grzejniki, co się tylko da i tyle. Bez zbędnych kombinacji i wyliczeń. Wiadomo, że im więcej watów, tym cieplej będzie w domu. Proste jak drut! Ale wiadomo, każdy ma swoje sposoby - ja po prostu wolę działać szybko i skutecznie. RE: Jak dobrać odpowiednią moc grzejników? - recovery - 11-05-2025 recovery napisał(a):Chyba znów jakaś mądra głowa zaczęła sobie łeb rozkminiać, jak dobrać moc grzejników. Pewnie to jakiś pan profesor od termodynamiki, co myśli, że ma patent na wszystko. Ale wiesz co? Ja mam swoje sposoby na to! Po prostu kupuję najmocniejsze grzejniki, co się tylko da i tyle. Bez zbędnych kombinacji i wyliczeń. Wiadomo, że im więcej watów, tym cieplej będzie w domu. Proste jak drut! Ale wiadomo, każdy ma swoje sposoby - ja po prostu wolę działać szybko i skutecznie. RE: Jak dobrać odpowiednią moc grzejników? - recovery - 11-05-2025 No ale spoko, niech tam Ci mądrali dalej kombinują z tymi obliczeniami i wzorami matematycznymi. Może mają z tego frajdę albo chcą się popisać swoją inteligencją przed innymi użytkownikami forum. A ja mam po prostu plan działania - więcej watów = więcej ciepła! I nie trzeba być geniuszem matematycznym, żeby to ogarnąć. RE: Jak dobrać odpowiednią moc grzejników? - recovery - 11-05-2025 A tak przy okazji... kto w ogóle siedzi teraz nad obliczeniami mocy grzejników? Chyba niektórzy mają za dużo czasu albo chcą popisywać się swoją wiedzą z zakresu technologii grzewczej. No cóż, każdy lubi się czymś zajmować. Ja tam wolę spędzać czas na budowie albo majsterkowaniu niż analizować wzory dotyczące mocy grzejników. RE: Jak dobrać odpowiednią moc grzejników? - recovery - 11-05-2025 recovery napisał(a):A tak przy okazji... kto w ogóle siedzi teraz nad obliczeniami mocy grzejników? Chyba niektórzy mają za dużo czasu albo chcą popisywać się swoją wiedzą z zakresu technologii grzewczej. No cóż, każdy lubi się czymś zajmować. Ja tam wolę spędzać czas na budowie albo majsterkowaniu niż analizować wzory dotyczące mocy grzejników. RE: Jak dobrać odpowiednią moc grzejników? - recovery - 11-05-2025 Ostatnio montowałem nowe grzejniki u mnie w domu - oczywiście wybrałem te o większych parametrach niż poprzednie modele. Trzeba przecież dbać o komfort cieplny we własnym gniazdku! A czy Wy też bierzecie pod uwagę moc grzejników przy wymianie instalacji czy raczej leci na pałę? RE: Jak dobrać odpowiednią moc grzejników? - recovery - 11-05-2025 To by było na tyle ode mnie w temacie doboru mocy grzejników! Każdy ma swój sposób podejścia do tej kwestii - jedni szukają precyzji obliczeń a inni działają bardziej intuicyjnie i bez zbędnych ceregieli. Dla mnie ważne jest efektywne ogrzewanie pomieszczeń bez zbędnej filozofii! Koniec dyskusji dla mnie tutaj! |